Groep 3
Welkom
Wat leuk dat u een kijkje neemt op de groepspagina van groep 3! Hier vertellen wij over onze groep, zodat u een duidelijk beeld krijgt over ons leerjaar. Mocht u na het lezen van deze pagina, nog verder willen lezen? Voor meer informatie kunt u ook altijd terecht in onze schoolgids.
Even voorstellen
Wij hebben een heel gezellige, enthousiaste en leergierige klas met 27 bezige bijtjes. Elke dag genieten wij samen volop van alle lessen en speel/leeractiviteiten. Wij leren van en met elkaar en dat doen wij met veel plezier. Ons klassenthema is dit jaar geen bijen, al leren wij zoemend lezen. In de gang hangt nog wel een bijenkorf aan een boomtak. Onze namen zoemen erom heen, zodat iedereen weet wie er in groep 3 zit. Op de ramen staat Langhors uit het boek Pluk van Annie M.G. Schmidt, omdat het een plezier is om dit boek voor te lezen. En wat is er nu belangrijker dan leesplezier? Ons lokaal is de laatste in de beneden-gang, daar werken en spelen we. Juf Simona mag de hele week genieten van de kinderen en hen het plezier van leren lezen, schrijven en rekenen laten ontdekken. Gelukkig hoeft ze het niet alleen te doen, want er is ook een stagiaire op maandag, dinsdag en woensdag. Ze heet juf Annaï en is een 2e jaars studente Onderwijsassist.
Wat leren we in groep 3?
Groep 3 staat hoofdzakelijk in het teken van leren lezen, rekenen en schrijven. We willen een goede basis leggen waar de kinderen in de hogere leerjaren profijt van hebben. Zeker de eerste weken zal er ook nog veel ruimte zijn om gewoon lekker te spelen, maar het hele jaar is er veel ruimte voor spelend -, bewegend - en coöperatief leren. In de eerste helft van het schooljaar leren we vooral klankzuivere woorden lezen en schrijven. Dat zijn woorden die je precies zo lees (en schrijft) zoals je ze hoort. In januari vieren we met z’n allen een belangrijke mijlpaal als alle klanken behandeld zijn: het Letterfeest. In de tweede helft van het schooljaar leren we steeds moeilijkere woorden en teksten lezen en begrijpen en steeds grotere woorden correct schrijven. Ook leren we al spellingregels over bijvoorbeeld de aai,ooi en oei, de ng en nk. Bij rekenen leren we de splitsingen tot 10 vlot automatiseren (of eigenlijk memoriseren), verkennen we de getallenlijn tot 100 en maken we zelfs al voorzichtig de overstap naar sommen tot 20. Naast de basisvakken nemen we ook de tijd om samen groot te groeien met de lessen van de Vreedzame School. We leren steeds meer Engelse woorden begrijpen en spreken in de Engelse lessen en worden steeds wijzer over de wereld bij wereldoriëntatie. Omdat we steeds vaker zelf deelnemen aan het verkeer zijn er natuurlijk ook verkeerslessen en we maken samen gezellig muziek door te zingen of instrumenten te bespelen. Natuurlijk is er iedere week tijd voor crea in de vorm van tekenen of handvaardigheid en gaan we 2x per week gymmen in de grote gymzaal. Al met al een lekker gevarieerd programma.
Welke activiteiten staan gepland speciaal voor onze groep?
- In groep 3 houdt elke leerling een boekenbeurt. Wij doen dit in de 2e helft van het schooljaar.
- Na de kerstvakantie gaan we van begrijpend luisteren over naar begrijpend lezen
- Wij gaan dit jaar verder met de talentcircuits (crea) met de hele school. Wat voor talent zullen we gaan ontdekken?
- Zoals al eerder genoemd is rond januari is het letterfeest. Dit is geheim voor de kinderen! Tegen die tijd ontvangt u een uitnodiging om dit feest mee te vieren op school.
Dagritme
Wij starten elke dag schoolbreed met een kwartier lezen. De juffen geven dan pré-teaching voor diverse vakken aan leerlingen die extra instructie nodig hebben of lezen met de kinderen. Vervolgens openen wij de dag met Trefwoord. Met een bijbelverhaal of een spiegelverhaal, gedicht of een klassengesprek kijken we naar onze rol in de wereld. We leren regelmatig een nieuw bijbellied aan. Het digibord ondersteunt ons daar fijn bij.
Daarna volgt de rekenles. We beginnen met rekenspelletjes, daarna volgt de uitleg van de juf en gaan de kinderen aan de slag in de werkboeken. De laatste 10 minuten rekenen we ook nog even op de Chromebooks.
In de pauze spelen wij buiten op ons mooie schoolplein, vervolgens gaan wij fruit eten in de kring en genieten wij ondertussen van het verhaal dat de juf ons voorleest. Op woensdag is het koekjesdag. Je mag natuurlijk ook dan fruit eten. We stimuleren het als iedereen op woensdag water drinkt.
Na de pauze staan schrijven en Veilig leren lezen op ons programma. We leren de letters schrijven die we leren bij VLL, lezen in het V&V (veilig en vlot boekje) en werken in ons werkboek. Ook kunnen we verder oefenen met Zoem op het Chromebook.
Tijdens de lunch kijken we naar een aflevering van Huisje, boompje, beestje of Het kantoor van het Klokhuis. In de middag hebben we de andere vakken, zoals wereld oriëntatie (met Blink of the Grej of the day), muziek, crea en spelen.
Op maandag en donderdag geeft meester Karos de gymles.
Dat wij een Vreedzame school zijn, kun je in onze klas goed merken, niet alleen tijdens de les, maar de hele dag door. We geven elkaar opstekers, we zorgen voor een goede sfeer, we hebben in de eerste weken samen een poster gemaakt: zo doen wij het in de klas. Daar staan onze klassenafspraken op. Ook hebben we daarop aangeven wat we prettig vinden in de klas en wat niet. Zo helpen we elkaar en hebben we het allemaal fijn op school.
Wist u dat?
- Wij onze eigen taakjes in de klas hebben en samen ons lokaal opgeruimd houden?
- Wij een guppies in de klas hebben en allemaal Sjakie heten?
- Er ook nog 2 wandelende takken in de klas wonen?
- We echte planten in de klas hebben?
- We thuis ook oefenen met lezen in ons vloeiend & vlot boekje vanaf kern 1?
- Wij een supergezellige en behulpzame klas zijn?
- Wij de laatste klas in de gang beneden zijn?
- Wij heel graag luisteren naar leuke voorleesverhalen?
- Wij wel 3 kasten vol boeken hebben om zelf te lezen?
- Wij dol zijn op spelletjes?
- Wij ontzettend leergierig zijn?
- Wij veel plezier maken met elkaar in de klas?
- Wij werken op het Chromebook helemaal geweldig vinden?